Ilmoita perunaruttohavainnostasi

Perunaruttoa on nyt tavattu kemiallisesti käsitellyissäkin kasvustoissa, joten havainnointi pellolla on tarpeen. Ruton torjunta kannattaa ehdottomasti myös muistaa asianmukaisten aineiden avulla.

Mikäli havaitset kasvustossa ruttoa, olethan meihin yhteydessä! Voit laittaa meille sähköpostia, Instagramissa viestiä, Facebookissa viestiä tai soittaa. Tämän jälkeen voimme lähettää sinulle FTA-kortin (kuvassa), minkä avulla saamme tärkeää tietoa ruttokannoista. FTA-korttiin otetaan näyte lehdestä, jossa on ruttolaikku. Kortti lähetetään analysoitavaksi ja siitä saadaan selville kyseessä olevan ruton kanta. Tämä on tärkeää perunaruton tutkimukselle, jotta saamme tietää millaista perunaruttokantaa Suomessa on.

Perunarutto on sienitauti ja se pystyy muuntautumaan olosuhteiden mukaan. Tämä tarkoittaa, että taudinaiheuttaja voi alkaa kestämään tiettyä kasvinsuojeluainetta, minkä vaikutukseen se on aiemmin kuollut. Ruttokannat on tärkeää tuntea, jotta niitä pystytään torjumaan oikealla tavalla ja vältytään suurilta perunarutto epidemioilta.

Näytteen ottaminen on helppoa ja opastamme siinä. Alla on kuitenkin yksinkertainen video näytteen ottamista varten. Emme käytä tietojasi muihin tarkoituksiin, eikä niitä jaeta eteenpäin.

https://www.youtube.com/watch?v=BQLe0G7vdHY

Ruton tunnistat tummasta laikusta lehdessä, jonka alapuolella on mahdollisesti näkyvissä vaaleaa sienirihmastoa. Terveen ja sairaan solukon välinen raja on usein epäselvä ja kellertävä.

Perunaruttonäyte FTA-kortissa.