Raakatummuminen

Perunoiden raakatummumismääritykseen halkaistaan noin 20 mukulaa valkoisella alustalla suojatulle pöytälevylle. Tummuminen arvioidaan puolen tunnin kuluttua vertaamalla seisotetun perunan halkaisupinnan värimuutosta juuri halkaistuun mukulaan. Selvä värimuutos merkitsee, että peruna ei sovellu kuorintaan eikä sellaiseen käyttöön, jossa sitä seisotetaan kuorittuna pidempään jossakin ruuan valmistuksen tai tarjoilun vaiheessa.

Myöhään nostettu sato tummuu usein syksyllä aikaisemmin nostettua herkemmin. Määritys kannattaa uusia muutamaan otteeseen talven kuluessa, sillä raakatummumisherkkyys muuttuu varastoinnin aikana molempiin suuntiin.

Raakatummumismäärityksen yhteydessä ilmenevät muutkin maltoviat kuten onttous, johtojänneruskettumat, muut sisäiset ruskolaikut tai maltokaariviroosi. Näistä varsinkin maltokaariviroosin oireet myös voimistuvat varastoinnin kuluessa.