Rikkakasvien torjunta

Multauksissa huomio myös rikkakasvitorjuntaan

Seuraa istutusten jälkeen perunan ja rikkakasvien kehitystä ja arvioi multaustarve. Runsas, hyvälaatuinen perunasato tarvitsee tilavan penkin. Suuri penkki estää perunoiden vihertymistä sekä suojaa kehittyvää perunasatoa mukularutolta. Hyvä penkki on muodoltaan pyöreäharjainen ja noin 20 cm korkea, ja siinä on maata siemenmukulan päällä kymmenisen senttiä.

Tarvittaessa multaa penkit lopulliseen kokoonsa viimeistään varrenkasvuvaiheessa. Myöhään istutettaessa on viisainta tehdä iso penkki heti istutuksessa. Runsaiden sateiden jälkeen multaus on hyvä tehdä heti, kun maa on kuivahtanut käsittelykelpoiseksi. Multaaminen parantaa maan ilmanvaihtoa ja pehmittää vakojen pohjat jälleen vettä läpäiseviksi.

Jos rikkakasvit on tarkoitus torjua kemiallisesti, penkit mullataan täyteen kokoonsa noin viikko istutuksesta. Maan annetaan asettua ja muodostaa yhtenäinen pinta ennen ruiskutusta. Rikkakasvit ruiskutetaan viikon kuluttua multaamisesta tai vasta, kun peruna on tulossa pintaan. Jos aiot torjua juuririkkakasveja, anna niiden kasvaa rauhassa ruiskutukseen saakka. Mikäli tarvitsee mullata, tee se vasta vasta viikko juuririkkakasviruiskutuksen jälkeen.

Sateen jälkeen rikkakasvihävitteet tehoavat hyvin

Rikkakasviruiskutuksissa kannattaa hyödyntää sateenjälkeiset päivät. Kostealla säällä kehittyvien lehtien vahapeite on ohut, ja ilmaraot ovat auki ilman suhteellisen kosteuden ollessa suuri, mikä edistää torjunta-aineen imeytymistä lehtiin. Kosteaan maahan ruiskutettaessa maavaikutteiset rikkakasvihävitteet estävät rikkakasvien taimettumisen, joten maavaikutteisia aineita voidaan ruiskuttaa jo ennen rikkakasvien taimettumista.

Rikkakasvintorjunta kuivissa oloissa

Torjunta-aine kulkeutuu kasviin parhaiten kostealla ilmalla kasvien ilmarakojen ollessa auki. Kuivissa oloissa paras teho saadaan yöllä tai varhaisina aamun tunteina ruiskutettaessa. Päiväruiskutuksissa kuivuuden vallitessa on tarpeen käyttää torjunta-ainetta käyttöohjeen ylimpinä annoksina. Kuivissa oloissa rikkakasvihävitteiden maavaikutus on heikko, ja teho perustuu pääasiassa lehtivaikutukseen. Silloin valikoimattomien rikkakasvihävitteiden ruiskutus kannattaa ajoittaa mahdollisimman lähelle perunan taimettumista, jotta rikkakasvit ehtisivät taimelle. Monitor ja Titus eivät ole parhaimmillaan kuivissa oloissa, teho etenkin tatariin ja isohkoihin savikoihin saattaa jäädä heikoksi.

Kiertotatar on vaikea torjuttava etenkin kuivissa oloissa. Runsaan esiintymän hävittä­mi­seen tarvitaan yleensä käyttöohjeen ylimpiä annoksia tai torjunta-aineseos.

Rikkakasvintorjunta perunan taimettumisen jälkeen

Taimelle ehtineestä perunasta rikkakasvit hävitetään Tituksella tai Monitorilla. Jos sa­vi­kassa on sirkkalehtien lisäksi yli kaksi kasvulehteä, valmisteita terästetään pienellä määrällä metributsiinia sisältävää valmistetta (100–200 g/ha) riittävän tehon saamiseksi. Seos tehoaa isoiksi ehtineisiin rikkakasveihin paremmin kuin aineet yksinään. Metributsiinille (Senkor/Mistral) herkät la­jik­keet voivat olla ruiskutettaessa korkeintaan ’piikillä’. Fambolle metributsiinia ei vioitus­riskin takia saa käyttää lainkaan, ja monelle muulle lajikkeelle ei suositella täysiä annoksia. Useat tärkkelysperunalajikkeet sietävät metributsiinia 5 cm:n taimelle saakka.

Pohjavesialueilla sallittuja rikkakasvihävitteitä taimettumisen jälkeen käytettäväksi on niukasti. Juolavehnää ja hukkakauraa voidaan torjua perunan taimettumisen jälkeen Targa Super tai Agil-valmisteilla.

Juuririkkakasvien torjunta

Juuririkkakasveja torjuttaessa penkit mullataan viikon kuluessa istutuksesta tai vasta viikko juuririkkakasvitorjunnan jälkeen, jotta juuririkkakasvit saavat kehittyä rauhassa.

Valvatin, ohdakkeen ja pähkämön paras ruiskutusaika on kun versossa on 6–8 lehteä, ja sää on kostea. Titusta käytetään 30–50 g/ha tai Monitoria 20–25 g/ha. Ne pysäyttävät leveälehtisten juuririkkakasvien kasvun, mutta eivät tapa niitä kokonaan. Juolavehnän sopiva ruiskutusaika on 2–3 -lehtivaiheessa. Kuivissa oloissa muut valikoivat juolavehnähävitteet ovat varmempia. Ne ruiskutetaan hieman myöhemmin, suunnilleen juolavehnän nelilehtivaiheessa.

Viljelykierrossa juuririkkakasvien torjunta kannattaa tehdä jo ennen perunaa. Seuraavana vuonna perunalle tulevien viljalohkojen rikkakasvitilanne kannattaakin tarkistaa syksyllä puinnin yhteydessä, ja tarvittaessa torjua juuririkkakasvit hyvissä ajoin ennen talven tuloa.

Mekaaninen rikkakasvintorjunta

Myöhäinen istutus hyvin idätetyllä siemenellä helpottaa mekaanista torjuntaa, koska rikkakasveja taimettuu sitä vähemmän, mitä myöhemmin peruna istutetaan. Lisäksi peruna taimettuu nopeasti.

Mekaanisen rikkakasvitorjunnan onnistumiselle on hyvät mahdollisuudet, kunhan ensimmäinen haraus tehdään ajoissa, 7–10 päivää istutuksesta. Silloin siemenrikkakasvit ovat juuri taimettumassa ja repeytyvät hyvin irti. Ensimmäinen haraus tehdään penkin harjaa reilusti madaltaen. Toisen kerran ajetaan 10–14 päivää myöhemmin, jolloin penkit voidaan koota jo täyteen kokoonsa. Rivivälien haraus voi olla tarpeen vielä perunan taimettumisen jälkeen.