Luomuvihannesviljelyn koulutushanke alkamassa Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla

Kasvanut kotimaisten luomuvihannesten kysyntä on nostanut esille tarpeen lisätä luomuvihannesten tuotantoa. Tunnetut vihannesalan yritykset Apetit Ruoka Oy, Finnamyl Oy, Jepuan Peruna Oy ja Kasvis-Kartano Oy ovat rahoittajina mukana Pyhäjärvi-instituutin koordinoimassa koulutushankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä luomuvihannesten viljelyä Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Hanke toteutetaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Perunantutkimuslaitoksen kanssa, ja päärahoituksensa se saa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kautta.

Hankkeen päätavoite on lisätä avomaan luomuvihannesten ja -juuresten tuotantomääriä syventämällä viljelijöiden luomutuotanto-osaamista monipuolisella koulutuksella, oman toiminnan arvioinneilla ja ammattimatkoilla. Osaamisen nostolla ja entistä tehokkaammalla luomutuotannollan voidaan vastata kotimaisten luomutuotteiden kasvavaan kysyntään eri markkinakanavissa. Samalla turvataan suomalaisen kasvistuotannon tulevaisuutta ja tuodaan arvoketjun toimijoille uutta kasvua sekä parannetaan vientivalmiuksia luomutuotannon ja -tuotteiden kautta.

Kolmevuotinen hanke käynnistyy tammikuussa 2019 ja ensimmäiset maakunnalliset koulutukset alkavat heti alkukeväällä. Hankkeen koulutuksista tiedotetaan laajasti vuoden 2019 alun aikana mm. maakunnallisissa kick off -tilaisuuksissa:

Luomukoulutuksen avoin aloitustilaisuus Seinäjoki  (19.2.2019)

Luomukoulutuksen avoin aloitustilaisuus Piikkiö  (26.2.2019)

Luomukoulutuksen avoin aloitustilaisuus Eura  (27.2.2019)

Koulutuspaketteihin kuuluu kahdeksan puolen päivän koulutusta eri teemoista.
Koulutusten pääsisällöt:

  • Koulutus 1: Viljelykierto, ravinnetalous ja maan kasvukunto
  • Koulutus 2: Viljelyn suunnittelu ja tarvittavat tuotantopanokset
  • Koulutus 3: Viljelyn talous ja suunnittelu
  • Koulutus 4: Viljelytoimenpiteet kasvukaudella sadon määrän ja laadun varmistamiseksi
  • Koulutus 5: Kasvukauden viljelytoimenpiteet käytännössä
  • Koulutus 6: Sadonkorjuu, varastointi ja kauppakunnostus
  • Koulutus 7: Luomukasvisten kysyntä ja markkinointikanavat
  • Koulutus 8: Luomukasvisseminaari

Lisätietoja:
Pyhäjärvi-instituutti, asiantuntija Sauli Jaakkola puh. 044 045 6423
Perunantutkimuslaitos, johtaja Marjo Serenius puh. 040 450 7200

 

(lisätty aloitustilaisuudet ja tiedot koulutuksista 11.2.2019)

      Luonnonvarakeskus