Petlan kokeet 2016

Kasvukaudella 2016 Petlalla toteutetaan monenlaisia lajike-, lannoitus- ja kasvinsuojelukokeita sekä tilaustutkimuksina että hankkeisiin liittyen. Tässä esitellään julkiset kokeet ja tutkimukset.

Kasvinsuojelu

Perunaruton torjunta tilaustutkimus

Kasvinsuojeluyritysten toimeksiannosta selvitetään uusien sekä markkinoilla olevien rutontorjunta-aineiden ja -ohjelmien tehoeroja perunaruttoon. Ruttopainetta ennakoidaan ja seurataan kasvustoon sijoitetun sääaseman avulla. Kasvuston olosuhdeseurantaa ja ruton havainnointia hyödynnetään reaaliaikaisesti kasvinsuojeluneuvonnassa.

Vastaava tutkija: Heidi Istolahti
Yhteistyötahot ja rahoitus: Bayer, Nordisk Alkali, Rautakesko, Syngenta

Lehtipoltteen torjunta tilaustutkimus

Kasvinsuojeluyritysten toimeksiannosta toteutettavassa kokeessa selvitetään eri torjunta-aineiden ja -ohjelmien tehoa lehtipoltteen torjunnassa. Kenttäkoe sijoitetaan korkean tautipaineen riskilohkolle, jossa on ollut edellisinä vuosina runsaasti lehtipoltetta.

Vastaava tutkija: Heidi Istolahti
Yhteistyötahot ja rahoitus: Bayer, Berner, Syngenta

Ravinteet ja lannoitus

Tärkkelysperunan lisälannoitus tilaustutkimus

Tutkimuksessa selvitetään kasvukaudella annettavan lisäannoituksen vaikutuksia tärkkelysperunan satoon ja laatuun.

Vastaava tutkija: Anna Sipilä
Yhteistyötahot ja rahoitus: Yara Suomi

Väkevöity soluneste tärkkelysperunan lannoitteena tilaustutkimus

Tutkimuksessa tutkitaan perunatärkkelystehtaan sivuvirran, solunesteen toimivuutta tärkkelysperunan lannoitteena. Käytettävä soluneste on väkevöityä, ja sen kuiva-ainepitoisuus on yli 20 %.

Vastaava tutkija: Anna Sipilä
Yhteistyötahot ja rahoitus: Finnamyl, Lapuan Peruna

Tärkkelysperunan soluneste- ja lisälannoituskoe tilaustutkimus

Tutkimuksessa selvitetään solunesteen toimivuutta tärkkelysperunan lannoitteena sekä lannoituksen jakamisen ja lisälannoituksen vaikutusta satoon Koe toteutetaan Köyliössä.

Vastaava tutkija: Anna Sipilä
Yhteistyötahot ja rahoitus: Finnamyl, Lapuan Peruna, Yara Suomi

Kipsikoe Lajijäte-hanke

Hankkeeseen ”Jätteiden lajittelussa syntyvien jätejakeiden materiaalitehokkaan hyödyntämisen edistäminen” (Lajijäte)  kuuluvassa tutkimuksessa selvitetään erilaisten jäte- ja sivuvirtamateriaalien hyötykäyttöä maanparannusaineena ja niiden vaikutusta perunan kasvuun.

Vastaava tutkija: Jussi Tuomisto
Yhteistyötahot ja rahoitus: Oulun yliopisto, Luke, EAKR-rahoitus

 

Lajikkeet

Tärkkelysperunan lajikekokeet TUOVA-hanke

Tuota valkuaista! -hankkeen puitteissa toteutetaan kahdella paikkakunnalla kokeet, joissa selvitetään tärkkelysperunalajikkeiden eroja proteiinintuotannossa ja yleensä sadontuottokykyä tärkkelys- ja proteiinintuotantoa ajatellen. Lajikevertailun lisäksi kokeissa testataan myös kolmea eri typpitasoa viidellä eri lajikkeella. Kokeet ovat osa TUOVA-hanketta, ja ne ovat saaneet rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Vastaava tutkija: Anna Sipilä
Yhteistyötahot ja rahoitus: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma, yritykset

EU-logoELY-logo