Ilmoita meille perunaruttohavaintosi

Oletko jo havainnut perunaruttoa kasvustoissa? Ilmoitathan meille mahdollisista havainnoista!

Perunaruton tunnistaa yleensä lehdissä olevista tummista laikuista, joiden alapinnalla kasvaa vaaleaa sienirihmastoa (kuvassa). Rihmaston huomaa parhaiten esimerkiksi aamukasteessa. Ruton oireita voi ilmaantua myös latvaan, varteen tai mukuloihin. Latvassa väri muuttuu ruskeaksi ja kasvupiste kuolee. Varteen voi muodostua tummanruskeita kuoliolaikkuja samaan tapaan kuin lehtiinkin. Mukuloihin rutto aiheuttaa epätasaisen ja ruskean pinnan sekä mallon värjääntymisen ruosteenruskeaksi.

Perunarutto leviää tehokkaasti suotuisissa olosuhteissa ja alentaa satoa merkittävästi, minkä vuoksi on tärkeää muistaa kemiallinen rutontorjunta!

Havaintoja voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen info@petla.fi