Istutus ja multaus

Perunat kannattaa istuttaa heti, kun pellot ovat muokkauskunnossa. Aikaisinkin voidaan istuttaa, jos sääennuste lupaa istutuksen jälkeen useita päiviä perunan kasvuun lähdölle suotuisaa säätä. Jokainen viivästyspäivä keväällä vähentää hyvien nostopäivien lukumäärää syksyllä ja voi pienentää myös satoa. Liika hoppuilu ei kuitenkaan kannata, sillä märän ja kylmän maan muokkaaminen lisää kokkareita ja rakennevaurioita. Myös perunaseitti suosii tällaisia oloja.

Istutusmuokkaus

Kevätkyntö jouduttaa hitaasti kuivuvien maiden lämpiämistä ja kuivumista. Keväällä kyntösyvyytenä on 20-25 cm. Kevätkynnön jälkeen on tärkeää, että peruna istutetaan kahden päivän sisällä kynnöstä. Muutoin on olemassa riski peltojen liiallisesta kuivumisesta.

Aurinkoinen ja tuulinen kevätsää kuivattaa pellot nopeasti, ja lopullinen istutusmuokkaus tehdään aivan istutuksen kynnyksellä. Paria päivää aikaisemmin tehty pintaäestys säilyttää ja tasaa maan kosteutta. Sateen uhatessa maata muokataan istutuskuntoon vain sen verran kuin ennen sadetta ehditään istuttaa.

Hyvä istutusalusta on kokkareeton, mutta ei pulveriksi jauhettu. Istutusmuokkauksen syvyys on 15–17 cm, jolloin vaot ja penkki saadaan tehtyä kokonaan muokattuun maahan. Maa on saatava kokkareettomaksi mahdollisimman vähillä ajokerroilla. Keveillä hietamailla pari muokkauskertaa joustopiikkiäkeellä riittää, mutta jäykemmille maille vaakajyrsin soveltuu äestä paremmin. Jyrsinmuokkauksessa traktorin ajonopeus ja jyrsimen kierrosnopeus on sovitettava niin, että yhdellä ajokerralla saadaan sopivan hienojakoinen istutusalusta. Paripyörien käyttö pienentää maan tiivistymisriskejä.

Aikainen istutus:

Istutussyvyys enintään 5 cm ja perunan päälle maata vain 3–5 cm

Kemiallista rikkakasvitorjuntaa käytettäessä penkin multaus täyteen kokoon juuri ennen perunan taimettumista ja ruiskutus noin viikon kuluttua multaamisesta. Huomioi lajikeherkkyys ja myös rikkakasvilajisto sekä rikkakasvien kehitysaste.

Pelkästään mekaanista rikkakasvitorjuntaa käytettäessä penkki istutuksessa lähes täyteen kokoonsa ja noin viikon kuluttua istutuksesta haraus niin, että perunan päälle jää maata vain 3–5 cm. Multaus juuri ennen taimettumista penkin harjan osalta lopulliseen korkeuteensa, ja kasvuston ollessa 15–20 cm korkea penkin lopullinen muotoilu täyteen kokoon niin, että saadaan riittävän suuri, leveä- ja pyöreäharjainen penkki.

Normaali ja myöhäinen istutus:

Istutussyvyys lajiketyypin ja kasvupaikan kosteusolojen mukaan 5–10 cm. Penkki heti istutuksessa täyteen kokoonsa.

Kemiallinen rikkakasvitorjunta tarpeen mukaan lehti- tai maavaikutteisella torjunta-aineella käyttöohjeen mukaisesti. Ota myös huomioon rikkakasvilajisto ja rikkakasvien kehitysaste.
Mekaanista rikkakasvitorjuntaa käytettäessä penkin päällystän haraus noin viikon kuluttua istutuksesta. Multaus lopulliseen kokoon perunan taimettumisen kynnyksellä.

Multaus

Runsas, hyvälaatuinen perunasato tarvitsee kasvuympäristökseen tilavan penkin. Suuri penkki estää perunoiden vihertymistä sekä suojaa kehittyvää perunasatoa muku­la­rutolta. Hyvä penkki on muodoltaan pyöreäharjainen ja noin 20 cm korkea, ja siinä on siemen­mukulan päällä maata kymmenisen senttiä.

Tarvittaessa multaa penkit lopulliseen kokoonsa viimeistään varrenkasvuvaiheessa. Myöhään istutettaessa on viisainta tehdä iso penkki heti istutuksessa. Runsaiden sateiden jälkeen multaus on hyvä tehdä heti, kun maa on kuivahtanut käsittelykelpoiseksi. Multaaminen parantaa maan ilmanvaihtoa ja pehmittää vakojen pohjat jälleen vettä läpäiseviksi.

Jos rikkakasvit torjutaan kemiallisesti, penkit mullataan täyteen kokoonsa ennen perunan taimettumista, ja rikkakasvit ruiskutetaan viikon kuluttua multaamisesta, kun peruna on tulossa pintaan. Jos aiot torjua juuririkkakasveja, anna niiden kasvaa rauhassa ja multaa vasta viikko juuririkkakasviruiskutuksen jälkeen. Torju yksivuotiset rikkakasvit ennen perunan taimettumista eri rikkakasvihävitteellä kuin mitä aiot käyttää juuririkkakasvien torjuntaan.

Perunapenkki